Muziek in reclame

Home » muziek » Ikea

Ikea

Meest recente berichten

Recente reacties

Robert op Quooker
Beekman op Quooker
Foute teksten | Hans… op Foute teksten

Lekker thuis –
In de reclame is niets wat het lijkt. Zo verkoopt Albelli geen fotoboeken, maar meer bewondering voor jouw foto’s. Die heb je gemaakt met een Nikon, die op zijn beurt geen camera’s aanbiedt, maar ervoor zorgt dat jouw creativiteit ongelimiteerd is. De ontspanner heb je niet ingedrukt tijdens je vakantie, maar toen je met KLM op avontuur was. Zij brachten je ook weer keurig terug naar huis, waar je gelukzalig op de Ikea bank plofte. Dit Zweedse meubelhuis leverde jou overigens geen zitmeubel, maar geborgenheid en een veilige omgeving: een thuis.
Daar is Ikea goed in. En om dat te benadrukken zoeken ze naar liedjes met “Home” in de titel. Edward Sharpe & The Magnetic Zeros leverde net genoeg titel om hieraan te voldoen. Het liedje héét Home. Een vrolijk muziekje natuurlijk, want thuis is het een gezellige boel. En thuis zijn met Ikea is natuurlijk helemaal leuk.

Ikea heeft dat thuisgevoel hoog in het vaandel staan. Dat met dat “Home” in de titel hebben ze al eens eerder gedaan in een andere commercial. Een spot met een leuke kwinkslag, want het lied klinkt als een traditionele worksong, zoals ze ontstaan zijn doordat de slaven op de Amerikaanse plantages met elkaar wilden communiceren. Praten tijdens het werk mocht niet, zingen wel. Een lekkere tegenstrijdigheid: een worksong met de titel “I’m Going Home.” De contradictie wordt nog iets verder doorgevoerd als een kantoorman al om drie uur ’s middags onder een bewonderend applaus van zijn collega’s naar huis toe gaat. Buiten wordt hij opgewacht door zijn vermoedelijke echtgenote, waarna Ikea ons wijst op het het belang van het leven buiten werktijd. Dat kan deze employee zich namelijk veroorloven, want hij heeft thuis de spullen van Ikea. Die kosten minder, dus hoeft hij minder hard te werken. “If it costs less you can work less. Welcome to life outside work.”


Plaats een reactie